Gepubliceerd: woensdag 11 oktober 2017

Ook Dry Needling bij paarden behoort nu tot de mogelijke behandelingen. Maar wat is Dry Needling nou en wanneer zou je het in kunnen zetten?

Wat is Dry Needling?

Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van dunne naalden waarmee geen vloeistof wordt geinjecteerd (Dry). Daarmee wordt een knoop in een spier (triggerpoint) aangeprikt. Een triggerpoint is een pijnlijke knoop in een spier die een strakke band in deze spier veroorzaakt. Vaak geeft deze ook uitstralende pijn, denk maar aan de hoofdpijn die je kunt krijgen door triggerpoints in de schouderspieren. Een triggerpoint kan leiden tot bewegingsbeperkingen, verminderde kracht of ontwijkend gedrag door pijn en stijfheid. Als er een naald in deze triggerpoint geprikt wordt dan zie je over het algemeen een 'local twitch'. Bij Dry Needling prik je de triggerpoint aan totdat de local twitch weg is en de spier zich weer kan ontspannen. Dry Needling zal altijd een onderdeel van een totaal behandelplan zijn.

Is het dan niet hetzelfde als Acupunctuur?

Er wordt wel gebruik gemaakt van dezelfde naalden waarbij geen vloeistof wordt geinjecteerd. Dry Needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en daarbij prik je spieren aan terwijl bij Acupunctuur meridianen en energiebanen worden aangeprikt. De punten om te prikken voor Acupunctuur staan vast en met Dry Needling kan een triggerpoint op elke plek in een spier voorkomen. Bij Acupunctuur worden er vaak meerdere naalden geplaatst en bij Dry Needling gebruik je maar één naald en die gebruik je maar kort, totdat de triggerpoint is verdwenen.