Gepubliceerd: zaterdag 15 december 2018

Van 22 december tot en met 2 januari heb ik vakantie. Voor afspraken in het nieuwe jaar is het handig om even een mailtje te sturen of via het contactformulier een bericht achter te laten.

Hele fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar voor dier en baas toegewenst!

Gepubliceerd: zondag 21 oktober 2018

Komende week zal ik me weer onderdompelen in de kennis van Gillian Higgins bij de Bascule. Deze keer gaat het over fascia. Heel fascinerend! Na vier dagen hoop ik weer wat meer kennis te hebben over fascia en vooral ook weer nieuwe technieken in mijn toolbox om paarden nóg beter te kunnen helpen! Voor de mensen die geinteresseerd zijn. Er is een interessant artikel van Vibeke Sødring Elbrønd met de titel "Myofascial Kinetic Lines in Horses". 

 

Gepubliceerd: zaterdag 24 maart 2018

4 en 5 april ben ik te vinden bij de Bascule waar ik de Masterclass van Gillian Higgins ga volgen. Het onderwerp is "Joint Mobilisations and Musculoskeletal Testing". Gillian Higgins is bekend van Horses inside out. Ze laat mensen kennis maken met het bewegen van paarden vanuit een anatomisch perspectief, vaak door de anatomie op het paard te schilderen. 

Gepubliceerd: zaterdag 28 april 2018

Niet alleen honden en paarden hebben baat bij de dierenfysiotherapeut, maar ook katten. Dit is Remy. Remy is een kitten van half jaar oud die zijn poot had gebroken. Na een poosje rust was de bespiering van zijn achterpoten slecht geworden. Bij Dierenkliniek Eikenlaan heeft hij goed geoefend wat hij nu thuis voort kan zetten.

Gepubliceerd: woensdag 11 oktober 2017

Ook Dry Needling bij paarden behoort nu tot de mogelijke behandelingen. Maar wat is Dry Needling nou en wanneer zou je het in kunnen zetten?

Wat is Dry Needling?

Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van dunne naalden waarmee geen vloeistof wordt geinjecteerd (Dry). Daarmee wordt een knoop in een spier (triggerpoint) aangeprikt. Een triggerpoint is een pijnlijke knoop in een spier die een strakke band in deze spier veroorzaakt. Vaak geeft deze ook uitstralende pijn, denk maar aan de hoofdpijn die je kunt krijgen door triggerpoints in de schouderspieren. Een triggerpoint kan leiden tot bewegingsbeperkingen, verminderde kracht of ontwijkend gedrag door pijn en stijfheid. Als er een naald in deze triggerpoint geprikt wordt dan zie je over het algemeen een 'local twitch'. Bij Dry Needling prik je de triggerpoint aan totdat de local twitch weg is en de spier zich weer kan ontspannen. Dry Needling zal altijd een onderdeel van een totaal behandelplan zijn.

Is het dan niet hetzelfde als Acupunctuur?

Er wordt wel gebruik gemaakt van dezelfde naalden waarbij geen vloeistof wordt geinjecteerd. Dry Needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en daarbij prik je spieren aan terwijl bij Acupunctuur meridianen en energiebanen worden aangeprikt. De punten om te prikken voor Acupunctuur staan vast en met Dry Needling kan een triggerpoint op elke plek in een spier voorkomen. Bij Acupunctuur worden er vaak meerdere naalden geplaatst en bij Dry Needling gebruik je maar één naald en die gebruik je maar kort, totdat de triggerpoint is verdwenen.